Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei

Linkuri utile

Privatization


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber

Activitatea Ambasadei

Sărbătorirea Mărțișorului în Spania

In perioada februarie-martie 2018 Ambasada Republicii Moldova în Spania a organizat un șir de activități dedicate Mărțișorului, toate în contextul declarării acestei tradiții ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.

Până la venirea primăverii, copiii comunității moldovenilor din Spania au participat la concursul de desen lansat de Ambasadă cu genericul “Mărțișorul, simbol al primăverii, așa cum mi-l imaginez eu”. La 1 martie Ambasada a anunțat câștigătorii, iar desenele copiilor au fost expuse în sediul Misiunii unde vor putea admirate pe tot parcursul lunii. Totodată, pentru a pregăti simbolul alb-roşu, în cadrul mai multor ore ale “Școlii de duminică “ au fost organizate ateliere de mărțișoare.

La 24 februarie, în incinta Muzeului Costumului din Madrid, sub tutela Ambasadei s-a desfășurat un alt eveniment, coorganizat de asociațiile culturale ale comunității moldovenilor, bulgarilor și românilor, care a inclus: relatări despre specificul marcării sosirii primăverii în fiecare țară reprezentată, expoziție a modelelor de Mărțișoare și Martenițe, și ateliere de confecționare a acestora pentru invitați și vizitatori.

La inițiativa Ambasadei s-a desfășurat ediția a doua a festivalului internațional Mărțișor la Madrid, organizat de asociația culturală moldo-spaniolă „Tricolor”, la care au luat parte interpreți și colective de amatori, reprezentanți ai comunităților moldovenilor, românilor, bulgarilor, ucrainenilor și mexicanilor.

Evenimentul cultural - protocolar prilejuit înscrierii Mărțișorului în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural imaterial al UNESCO, Ambasada l-a organizat la 28 februarie, invitând Corpul Diplomatic, reprezentanții organizațiilor internaționale cu sediul la Madrid, funcționarii instituțiilor guvernamentale și statale, membrii comunității moldovenilor. Evenimentul a inclus o expoziție de mărțișoare și o gamă largă de articole de artizanat textil tradițional, confecționat de meșterul popular Valentina Guțu, prezentă de asemenea la evenimentul festiv.

Sărbătorirea Mărțișorului în Spania se va încheia cu un concert al formației „Alex Calancea Band”, la 25 martie, la Barcelona, o acțiune organizată de Ambasadă cu susținerea Biroului pentru Relații cu Diaspora în cadrul proiectului guvernamental „ Mărțișor de acasă„.