Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei

Linkuri utile

Privatization


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber

Activitatea Ambasadei

Sesiunea Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Turismului

În perioada 23-25 mai 2018, în oraşul basc, San Sebastian (Spania) a avut loc cea de-a 108-a sesiune a Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Turismului, care a avut rolul de a aborda situația din domeniul turistic la nivel internațional şi perspectivele pentru dezvoltarea sustenibilă a acestuia. La această reuniune au fost prezenți peste 300 de participați din 50 de țări, inclusiv 20 de miniştri, reprezentanți ai sectorului privat, organizațiilor internaționale, corpului diplomatic din Spania etc. Republica Moldova a fost reprezentată de Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Spaniei, dna Violeta Agrici.

Secretarul General OMT, dl Zurab Pololikashvili a prezentat un raport privind situația tursimului la nivel mondial, subliniind că în anul 2017 după Barometrul Organizației numărul de turişti la nivel internațional a crescut cu 7%, înregistrând o cifră de 1,322 mln, ceea ce reprezintă cel mai mare număr din ultimii şapte ani. Europa a fost vizitată în 2017 de 8% mai mulți turişti decât în 2018, Africa - 8%, Asia şi Pacificul - 6%, Orientul Mijlociu 5%, iar Americile au înregistrat o creştere de 3% a vizitatorilor. Europa mediteraneană a sporit în 2017 cu 13% numărul de turişti, fiind urmată de Europa vestică (7%), nordică şi Europa centrală şi estică, ambele cu o creştere de 5%.

Dna Violeta Agrici a vorbit în cadrul sesiunii despre succesele pe care le înregistrează statul nostru în ultima perioadă în domeniul turismului, relevând imperiozitatea beneficierii de asistența multilaterală a OMT în acest sens. La fel, a informat delegațiile despre pregătirile autorităților moldoveşti către evenimentul comun organizat de Guvernul Republicii Moldova şi Organizația Mondială a Turismului la începutul lunii septembrie 2018, în țara noastră - cea de-a 3-a Conferință mondială privind turismul vinicol.

Agenda sesiunii a inclus la fel discuții pe marginea rapoartelor prezentate de organele subsidiare ale Comitetului, adoptand-se în cadrul acesteia bugetul organizației pentru 2018, prioritățile şi programul de activitate. Delegațiile au purtat discuții complexe pe marginea tematicii "Turismul şi transformările digitale", audiind experiențe şi cazuri de succes concrete, obținute în contextul aplicării şi utilizării noilor tehnologii. Tematica specială a avut vorbitori fostul prim-ministru al Georgiei, dl N.Gilauri, reprezentanți ai clubului de fotbal şi brandului FC Barcelona, Mastercard, ai mai multor lanțuri hoteliere, diverselor companii.

Următoarea reuniune a Comitetului Executiv vor avea loc la Manama, Bahrain.