Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei

Alegeri parlamentare și referendum consultativ din
24 februarie 2019

Linkuri utile


Privatization


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber

Activitatea Ambasadei

Vizita delegației parlamentare la Madrid

În perioada 18-19 iunie 2018, o delegație parlamentară, condusă de dna Valentina Buliga, Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a efectuat o vizită de studiu în Regatul Spaniei, în contextul căreia deputații moldoveni au făcut cunoștință cu sistemul de sănătate spaniol. Din delegație au făcut parte membri ai Comisiei protecție socială, sănătate și familie și ai Comisiei agricultură și industrie alimentară.

În prima zi de lucru, delegația a avut mai multe întrevederi la Ministerul Sănătății, Consumului și Bunăstării Sociale și au purtat cu partenerii spanioli discuții specializate pe marginea sistemelor de sănătate ale ambelor state. La fel au studiat practica spaniolă vizând portofoliul serviciilor sistemului național de sănătate al Spaniei, sistemului sanitar spaniol și mecanismului de evaluare al acestuia, fondurile de compensație și prestarea serviciilor farmaceutice, relevând totodată experiența Republicii Moldova în aceste domenii.

La data de 18 iunie, delegația a fost primită de Managerul Principal de asistență spitalicească a Comunității de Madrid și Managerul Spitalului General Universitar Grigorio Maranon, cu care a purtat un schimb de opinii pe marginea aspectelor legate de structura managementul spitalelor, dar și a vizitat Institutul provincial de reabilitare, una dintre cele 18 componente instituționale ale acestui spital.

A doua zi de lucru a continuat cu întrevederi la Parlamentul spaniol, delegația reunindu-se în ședințe de lucru cu Președintele Comisiei pentru afaceri externe, Președintele Comisiei mixte pentru Uniunea Europeană și Președintele Comisiei mixte privind studierea problemei drogurilor ale Congresului Deputaților. Paleta subiectelor discutate a fost foarte variantă, vizând aspecte ale politicii externe a Republicii Moldova, subiecte importante de pe agenda bilaterală moldo-spaniolă, tematici privind sistemul de sănătate, protecție socială, egalitate de gen etc. Reprezentanții Parlamentului spaniol au reiterat suportul față de obiectivul de integrare a Republicii Moldova, manifestând întreaga disponibilitate de a acorda asistență și de a desfășura proiecte bilaterale în domeniile de interes.

De asemenea, în cadrul vizitei delegația a avut o întrevedere cu Directorul executiv al Serviciului de Sănătate al Comunității Castilia La-Mancha în cadrul căreia a fost analizat sistemul de sănătate și mecanismele de gestionare la nivelul autorităților locale. Urmare studierii practicii comunității în acest domeniu, delegația a vizitat Spitalul Național pentru Paraplegici din Toledo, care este un spital unic, de referință în întreaga Spaniei pentru tratamentul afecțiunilor coloanei vertebrale.