Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei

Linkuri utile

Privatization


Centrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber

Activitatea Ambasadei

Continuarea discuțiilor cu privire la proiectul de acord privind securitatea socială

Revenirea la discuțiile bilaterale pe marginea proiectului de Acord dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Spaniei privind securitatea socială a fost convenită în cadrul întrevederii desfășurate de Ambasadorul Republicii Moldova la Madrid, dna Violeta Agrici cu Directorul General al Institututlui Național pentru Securitate Socială al Regatului Spaniei, Gloria Redondo Rincón, din 20 noiembrie 2018.

La întrevedere, de către Ambasadorul Republicii Moldova a fost argumentată necesitatea încheierii unui astfel de tratat pentru cetățenii Republicii Moldova, stabiliți în Spania, motivându-se în acest sens și interesul stringent pe care îl are Republica Moldova față de acest acord. Partea spaniolă a fost în totalitate de acord că este vital pentru orice persoană care lucrează în afara țării sale să beneficieze de protecție socială în baza unui cadru juridic internațional la nivel bilateral. În acest sens, Directorul General a informat că autoritățile spaniole sunt disponibile de a reveni la discuțiile pe marginea proiectului de acord, dispunându-se deja de către partea spaniolă inițierea unui studiu aprofundat cu scopul de a se identifica toate argumentele forte în favoarea încheierii acestui tratat cu Republica Moldova, un element determinant în acest sens, fiind principiul reciprocității. Întrevederea în cauză a punctat și acțiunile concrete care urmează a fi întreprinse de către fiecare dintre părți pentru a avansa în acest dialog.

Menționăm că, discuțiile bilaterale moldo-spaniole pe marginea proiectului de Acord dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Regatului Spaniei privind securitatea socială au fost suspendate de mai mulți ani, iar readucerea subiectului în cauză pe agenda bilaterală a relațiilor moldo-spaniole și perspectiva reinițierii negocierilor asupra acestuia face parte din spectrul unui proces complex de discuții purtate intensiv de către Ambasada Republicii Moldova la Madrid cu autoritățile spaniole pe marginea acestui tratat.