Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei

Linkuri utileCentrul de Apel Airmoldova E-services Registru Chamber

Relaţiile Republicii Moldova cu Regatul Spaniei

I. Stabilirea relaţiilor diplomatice

Regatul Spaniei şi Republica Moldova au stabilit relaţii diplomatice la 31 ianuarie 1992. Înmînarea scrisorilor de acreditare ale primului Ambasador al Regatului Spaniei în Republica Moldova (sediul la Moscova), dl Eugenio Bregolat OBIOLS a avut loc la 13 decembrie 1994. Înmînarea scrisorilor de acreditare ale primului Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Spaniei (sediul la Bonn), dl Alexandru BURIAN a avut loc la 6 mai 1996.

Prezenţa diplomatică şi reprezentare:

Înfiinţarea oficială a Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei, cu sediul în oraşul Madrid este datată cu ziua de miercuri, 9 iunie 2010.

În prezent, Republica Moldova este reprezentată de către dl Valeriu GHEORGHIU, Ambasador Extraordinar şu Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Spaniei.

Ambasador al Regatul Spaniei în Republica Moldova (sediul la Bucureşti) este E.S. dl Estanislao de Grandes Pascual, care a fost acreditat în ianuarie 2010.

II. Principalele vizite bilaterale

La nivel de miniştri de externe:

La nivel de viceminiştri de externe:

III. Cadrul juridic bilateral

Raporturile bilaterale moldo-spaniole sunt reglementate prin o declaraţie şi 5 acorduri bilaterale în vigoare, 3 proiecte de acorduri se află în proces de negociere.În afară de aceasta, relaţiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Regatul Spaniei se reglementează şi de acordurile Republicii Moldova încheiate cu UE.